Mazurek – ciasto nie tylko na wielkanoc.

Wielkanoc kojarzy nam się z wieloma smakami. Nie da się zaprzeczyć, że i mazurek na stałe zagościł na polskich wielkanocnych stołach. Ciasto to nie ma dokładnie sprecyzowanego składu. Można je sporządzać z różnego rodzaju ciast. Najbardziej popularne są mazurki z ciasta kruchego, orzechowego bądź biszkoptowo – tłuszczowego. Brzegi górnej powierzchni placka zaznacza się rysunkiem z ciasta. Może to być zwyczajna krata, lub coś bardziej wymyślnego. Na wierzchu zazwyczaj znajdziemy polewę, lukier lub galaretkę, lub jak w przepisie poniżej, pomadę śmietanową. Wszystko zależy od naszego gustu. Każda forma jest pyszna i idealna nie tylko w okresie Wielkiej Nocy.

Poniżej znajdziemy przepis na mazurek na bazie z ciasta kruchego.

Składniki jakie będą nam potrzebne to:

składniki na ciasto:

– 500 gram mąki krupczatki;

– 250 gram masła;

– 2 łyżki cukru pudru;

– 3 żółtka;

– jedno całe jajko;

– orzechy do dekoracji.

Składniki na pomadę śmietanową:

– 1 opakowanie cukru wanilinowego;

– 2 szklanki cukru;

– 1 szklanka śmietany kremówki.

Dodatkowo słoiczek ulubionej marmolady.

Wykonanie mazurka.

Mąkę siekamy z masłem i cukrem. Dodajemy jajko oraz żółtka. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Pamiętajmy, aby trochę ciasta odłożyć. Będzie nam potrzebne na wałeczki, którymi podwyższymy brzegi mazurka. Po schłodzeniu większą część ciasta należy rozwałkować na dwa placki o grubości około 5 milimetrów i rozkładamy równo na dwóch blaszkach. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni Oba płaty pieczemy około 10 do 20 minut. Teraz czas na przygotowanie pomady śmietanowej. W tym celu do dużego rondla wlewamy śmietanę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Trzymamy na małym ogniu mieszając do momentu wrzenia. Zdejmujemy z ognia i ucieramy przez chwilę drewnianą łyżką. Wierzch jednego z blatów ciasta kruchego smarujemy ulubioną marmoladą w miarę grubo. Na górę kładziemy drugi płat ciasta. Na wierzchu na każdym brzegu układamy paski z pozostałego ciasta. Teraz na górę wylewamy pomadę śmietanową tak, zrolowane ciasto, które służy za obramowanie, zapobiegało przed spłynięciem pomady z mazurka.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

39 − 29 =

Przeczytaj poprzedni wpis:
Darmowe soczewki – dobry sposób na przetestowanie rozwiązania

Darmowe soczewki są idealną okazją, aby sprawdzić, czy tego typu korekcja optyczna spełnia nasze oczekiwania. Zakładane bezpośrednio na rogówkę dają...

Zamknij